Sammenlign produkter
 1. Fjern denne varen
Legg til flere varer for å kunne sammenligne Sammenlign
Ingen produkter å sammenligne.

Hekkplanter med klump

hekkplanter-med-klump

Planting av hekkplanter med klump - forberedelse

 1. Vann klumpen før du planter ut hekkplantene.
 2. Rydd jorden for ugress en halv meter på begge sider av hekken.
 3. Grav en grøft på plantestedet som er minst 50 cm dyp og 35 cm bred. Plantehullet skal graves minst halvannen ganger så dypt som selve klumpen. Det er viktig å grave dypt nok, slik at planten har god kontakt med jord, slår rot og utvikler nye røtter i den løse jorden.
 4. Sørg for at jorden er godt drenert ved å stikke huller i jorden i grøften.

Stell

Planting

 1. Fjern rotnettet hvis det er laget av metall. Man kan la nettet sitte på hvis det er laget av lett oppløselig materiale (f.eks. jute).
 2. Sett plantene ved siden av grøften eller plantehullet. Der er lurt å ha noen planter til over hvis det skulle være noen dårlige planter, og det kan hende (inntil 10% av plantene overlever ikke).
 3. Overskuddsplantene kan plantes et annet sted i hagen så de vokser seg store med hekken. Friske planter kan da erstatte dårlige planter, skulle det være nødvendig.
 4. Fyll plantehullet delvis med jord til klumpens dybde, med 5 cm ekstra (f.eks. er klumpen 30 cm høy fyller du hullet opptil 35 cms dyde, så klumpen er 5 cm under jordoverflaten). Sett planten i plantehullet og fyll hullet med jord (gjøres best med to personer). Sørg for at plantene legges dypt nok: det skal være litt jord (5 cm) nederst på stammen og på røttene.
 5. Du kan eventuelt blande jorden med spesielt gjødsel for å fremme rotvekst, noe som gir friskere planter.
 6. Har du tung, vanskelig jord (f.eks. leirjord) i hagen er det en god idé å blande inn sand, så det blir lettere for røttene å utvikle seg.
 7. Trykk jorden til med føttene (ikke for kraftig).
 8. Hekkplantene kan støttes med bambuspinner hvis de plantes på et utsatt sted.
 9. Bygg en liten demning av jord (15-20 cm høy) omkring planten og fyll den med vann (5 liter til små planter, 10 til store).

Når skal man ikke plante?

Når skal man ikke plante?

 1. I tørt vær (pga. risiko for uttørking).
 2. Etter kraftig nedbør (siden jorden blir for tett).
 3. Når det blåser for mye (risiko for uttørking).
 4. Når det fryser på (risiko for frostskader, frosten dreper alle plantene).

Stell

 1. Hold din nye hekk fri for ugress de første 2-3 årene (50 cm på hver side av hekken) så hekken tar opp næring, lys og vann.
 2. Man bør vanne hekken grundig: to ganger i uka med inntil 5 liter pr meter hekk når det er tørt, litt mindre når det regner. Det er veldig viktig med vanning, ellers overlever plantene ikke.
 3. Vann på kvelden etter middagen, da det reduserer fordampning, slik at røttene får mest mulig ut av vannet.
 4. Husk å klippe hekkplantene på den riktige måten hvert år. Vanligvis kan du nøyes med å beskjære 1-2 ganger i året. Skal du beskjære oftere vil det bli opplyst om dette på nettsiden.